De uitgever


Eigenaar van Uitgeverij U2pi BV – waar iedereen welkom is voor het uitgeven (www.jouwboek.nl) of laten drukken van een boek (www.jouwboekdrukkerij.nl), is Jeroen van der Starre, geboren in Den Haag op 8 april 1970.

“Op heel jonge leeftijd kwam ik al in aanraking met het grafische vak door mijn overgrootvader die in de Haagse Heelsumstraat een drukkerij had. Ik moet een kleuter zijn geweest toen hij nog achter zijn Heidelberg-machine stond. Veel lawaai, letterbakken en die heerlijke geur van inkt zijn de weinige dingen van die tijd die me zijn bijgebleven. Nog steeds als ik een drukkerij binnenloop werpt de inktlucht me even veertig jaar terug in de tijd. Een vers gedrukt boek bezorgt mij een Douwe Egberts-momentje. Boek open, neus erin en snuiven maar. Heerlijk!
De man van zijn dochter, mijn grootvader, had een schildersbedrijf en ook daar kwam ik graag in de werkplaats vanwege de indringende geur van terpentine. En later de lijm op school, de benzine tijdens het tanken, de kerosine op een vliegveld… ik vertoon alle kenmerken van een junkie, maar wat wil je met zo’n familie?

Mijn ouders werkten vanaf begin jaren ’80 aan de opbouw van een van de eerste fotokopieerbedrijven van Nederland, The Printer Copyservice. Ik denk dat ik de eerste tiener met een bijbaantje in een copyshop in het land ben geweest. Knippen, plakken en kopiëren waren lang mijn grootste hobby’s.

Op school blonk ik uit in het schrijven van opstellen en de functie van hoofdredacteur van de schoolkrant was me op het lijf geschreven. Na mijn middelbare school en kortstondige studieperiode Nederlandse Tekstwetenschappen aan de Haagse Hogeschool ging ik als administratief medewerker aan de slag bij diverse bedrijven.
Bij de Nederlandse Orde van Advocaten leerde ik door mijn werk voor de afdeling Opleidingen het correct opstellen van brieven en gebruik van titulatuur. Bij een wijnimportbedrijf in Den Haag werkte ik als hoofd administratie en was ik daarnaast hoofdredacteur van de Haagse Wijnkrant, die in een enorme oplage verspreid werd onder onze clientèle en diverse horecagelegenheden in het exclusieve segment door heel Nederland en Vlaanderen. Uit die periode stammen mijn eerste kilootjes overgewicht, want ik kwam heel graag bij de adverteerders over de restaurantvloer.

In 1994 kwam ik weer terecht in het ouderlijk werkhuis. Daar deed ik de boekhouding van het bedrijf dat inmiddels vestigingen had in Den Haag, Leiden, Delft, Rotterdam, Voorburg en Leiden.
Naast mijn werk was schrijven een hobby gebleven en ik volgde vele schrijfopleidingen. Met een vriend die ik tijdens een van deze opleidingen leerde kennen (later zou het een bekende Haagse dichter worden) richtte ik de Stichting Schrijfkramp op, waarmee we workshops ‘creatief schrijven’ organiseerden.

Mijn rol binnen het bedrijf veranderde in 1999. De boekhouding werd uitbesteed aan een administratiekantoor en ik ging me o.a. werpen op de commerciële kant van het bedrijf. In de buitendienst adviseerde ik onze klanten op het gebied van print- en drukwerk. Intern deed ik van alles en nog wat. Zo bedacht ik in 2004 dat we eigenlijk alles in huis hadden om boeken in kleine oplagen te maken voor schrijvers. We deden dat al een tijdje op dagelijkse basis voor een groot opleidingsinstituut, dus waarom niet voor (beginnende) auteurs? Het selfpublishing werd toen net een beetje bekend. Binnen enkele dagen was de website jouwboek.nl “in de lucht” en veel schrijvers wisten ons snel te vinden. Aanvankelijk verzorgden we alleen eigen beheer-uitgaven; het maken van de lay-out en het produceren van de boeken, met weliswaar een isbn, maar nog geen verkoop via de boekhandel. Uiteraard werd die vraag wel steeds vaker gesteld: “Hoe komt mijn boek nu in de boekwinkel te liggen?”
Ja, daar heb je toch echt een uitgever voor nodig en dus besloot ik in 2009 mijn hobby en mijn vakkennis samen te voegen in een zelfstandige uitgeverij, U2pi BV. Vanuit Rijswijk verhuisde JouwBoek.nl in 2010 naar een winkelpand in Voorburg dat gekoppeld was aan de daar reeds bestaande vestiging van het familiebedrijf. Vijf jaar lang hebben we daar met veel plezier gewerkt aan diverse boekuitgaven. Begin 2015 werd The Printer Copyservice verkocht en om de nieuwe eigenaar niet voor de voeten te lopen, besloot ik de uitgeverij te verhuizen naar Den Haag. Dat was al een lang gekoesterde wens, een echte Haagse uitgever te worden.

opaDe nieuwe plek aan de Carolina van Nassaustraat 327-329 in het Haagse Beatrixkwartier is een gouden zet gebleken. Het is iedere dag een feest om naar het werk te gaan in deze frisse, dynamische omgeving. Auteurs die op bezoek komen zijn over het algemeen aangenaam verrast door ons sfeervolle kantoor, dat weliswaar niet overdreven groot is, maar wel ruimtelijk aandoet vanwege het 5 meter hoge plafond en de enorme ramen die het daglicht laten binnenkomen. Met gloednieuwe apparatuur bieden we nu ook een professionele printservice aan (zie www.copyshopdenhaag.nl) voor bedrijven en particulieren in de directe omgeving. Zo blijf ik toch ook nog een beetje bezig met het knippen, plakken en kopiëren van mijn jeugd. Een foto van mijn overgrootvader in zijn drukkerij hangt hier aan de wand. Hij kijkt iedere dag over mijn schouder mee en ziet dat het goed is.”

 

De belevenissen van Jeroen als uitgever zijn te volgen op Facebook. www.facebook.com/uitgeverjeroen